Tien beginnersfouten waar jij van kunt leren

Wie reist, organiseert. Je kunt er niet omheen.  Er zijn een HELEBOEL dingen waar je op moet letten..  Zelf ben ik een redelijk chaotisch persoon en het is dan ook geen grote verrassing dat ik tijdens mijn reizen verschillende keren in de knel ben gekomen. Sommige fouten vallen onder de categorie ‘klassiekers’ en soms denk je: ‘hoe krijg je het voor elkaar?’. Ik heb mijn ervaringen voor je op een rij gezet, zodat deze problemen jou (hopelijk) worden bespaard. En mocht het je allemaal wel overkomen? Ik vertel je meteen what to do mocht het helemaal mis gaan.

  1. Reis je buiten Europa? ZET JE BANKPAS OP WERELD!

Het klinkt allemaal heel logisch en iedereen weet dat je dit zou moeten doen. Behalve mijn zestienjarige ik dan. Ik ging (gelukkig) een dagje op en neer naar Sint Petersburg en was vergeten om mijn bankpas op wereld te zetten. Vrolijk ging ik naar een bank om te pinnen, maar nee hoor. Kaart niet geaccepteerd. Hmmm, dacht ik: ‘even bij een andere bank proberen’. Daar precies hetzelfde resultaat. Ik had net genoeg geld voor een kleine lunch en gelukkig had ik een zak chocoladepepernoten en een fles drinken bij me om de rest van de dag op te teren, maar fijn was anders. Wil je niet op een houtje bijten? ZET DAN JE PINPAS OP WERELD.

Toch in de problemen?

Heb je jezelf toch in de nesten gewerkt? Leg al je Euro’s bij elkaar en ga naar een wisselkantoor. Je kunt je geld daar snel omwisselen voor lokale valuta. En blijf je voor langere tijd? Probeer dan zo snel mogelijk op de website van je bank te komen om daar je pas alsnog om te zetten (tegenwoordig gaat dat gelukkig iets makkelijker dan toen). Het kan ook voorkomen dat je moeilijkheden hebt met pinnen om een andere reden. Ik raad je daarom aan om ook een creditcard mee te nemen. Just to be safe. 

2. Ga je naar een klein plaatsje? REGEL VOORAF JE SLAAPPLEK!

Deze fout maakte ik in Ljubljana. Nu is Ljubljana niet een super kleine plek, maar ik was not amused toen ik ’s avonds door de straten moest sjouwen op zoek naar een slaapplek. Ben je er niet zeker van of je op locatie een slaapplek kunt vinden? Regel het alsjeblieft van tevoren. Kilometers met je spullen sjouwen is echt niet fijn.

3. Ga je van de ene naar de andere plek? CHECK JE SPULLEN VOOR VERTREK!

Als je van de ene naar de andere plek gaat, is het belangrijk dat je je spullen checkt voordat je het hostel uitloopt. Menig oplader bleef bij mij achter in een buitenlands stopcontact. Ik hoop maar dat de mensen na mij er plezier van hebben..

4. Verblijf je in een hostel? VRAAG VOORAF OF JE DE KAMER MAG BEKIJKEN!

Voor mij klonk dit super gek voordat ik vertrok, maar al gauw wist ik waarom je dit altijd moet doen. Er zijn een heleboel dingen die mis kunnen zijn met een hostel. Boek je de kamer via internet? Lees dan vooraf de reviews en bekijk de foto’s. Boek je een kamer ter plekke? Vraag dan of je de kamer mag bekijken.

5. Rugzak weg? BLIJF RUSTIG!

Dit is toch wel het doemscenario der doemscenario’s, maar ik ken iemand die het is overkomen. In haar geval was het zo dat haar backpack met een andere bus mee was gegaan dan zijzelf. Zelf ben ik ook een keer mijn bagage kwijtgeraakt tijdens een vlucht. Ook al bleef ik toen niet echt rustig, ik wil jou aanraden om het wel te doen. Neem contact op met de organisatie of instantie waarmee je reist(bijvoorbeeld een busmaatschappij) of ga naar het hostel waar je als laatst bent verbleven. Grote kans dat ze je daar verder kunnen helpen!

6. Ben je op een openbare plek? LAAT GEEN DURE SPULLEN ZIEN!

Diefstal komt nou eenmaal overal op de wereld voor. Een vriendin van mij werd bestolen op een onbewoond eiland dat toch niet zo onbewoond bleek te zijn. De kans dat er iets van je wordt gestolen kun je zelf verkleinen. Houd je waardevolle spullen goed bij je en ga er in het openbaar niet mee rondlopen. Je waardevolle spullen in een daypack bewaren is al een heel goed begin. Denk er ook eens over om een moneybelt aan te schaffen (ik heb er vandaag eentje gekocht).

7. Kom je laat in de avond aan? BOEK DAN EEN TRANSFER!

Niets is zo vervelend om in het donker de weg te moeten zoeken op een plek die je niet kent. Meestal ligt het vliegveld of station ook niet midden in de stad. Het is daarom slim om van tevoren goed uit te zoeken hoe je van A naar B komt. Het is helemaal fijn om via je hostel een transfer te regelen. Je wordt dan gewoon opgehaald vanaf het vliegveld, ideaal!

8. In het buitenland pinnen? HOUD ER REKENING MEE DAT HET GELD KOST! 

Best wel veel geld zelfs. Voor iedere transactie die je met je pinpas in het buitenland doet, moet je zowel de buitenlandse bank als de Nederlandse bank betalen. Hoeveel dat is verschilt per land, maar het kan al snel hoog oplopen. Mijn pintransacties in Egypte telden behoorlijk op, zonder dat ik het zelf door had. Probeer daarom een balans te vinden tussen zo hoog mogelijke bedragen pinnen, maar ook weer niet teveel geld op zak hebben. Check ook eens de mogelijkheden bij je bank. Sommige banken bieden een pakket waarmee je kunt pinnen zonder dat je kosten aan de Nederlandse bank hoeft te betalen.

9. Ga je een trip maken? DOE NIET ALLES MET JE SMARTPHONE!

Het is waar, je telefoon maakt reizen een stuk makkelijker. Maar wat als je telefoon je ineens in de steek laat? Dit gebeurde mij in Porto. Ik navigeerde met mijn telefoon, maar opeens kapte het ding ermee. Daar stond ik dan. Kaartloos en geen idee welke kant ik op moest. Om dit scenario te voorkomen is het slim om van tevoren ook dingen uit te printen. Toch fijn om alles op papier te hebben als de technologie je in de steek laat.

10. Visum nodig voor het land waar je naartoe gaat? BEGIN OP TIJD! 

Het regelen van visa is nogal een ding. Er komt een hoop papierwerk bij kijken. Het verschilt per land, maar bij de meeste landen gaat er nogal wat tijd over heen voor het visum wordt afgegeven. Het uitzoeken van de juiste papieren kost ook tijd. Begin daarom op tijd met het regelen van de juiste visa! Ik heb uiteindelijk twee maanden nodig gehad om alles op orde te krijgen, dus die tijd zou ik zeker aanhouden. Mij werd meerdere keren aangeraden om een visumbureau te raadplegen, maar ik vond het prima te doen om alles zelf te regelen. Bespaart toch al gauw een paar honderd euro!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s