Treinen door Europa: zes highlights

Drie jaar geleden ging ik als backpack-broekie voor het eerst met rugzak op pad. Ik kocht een interrail ticket, leende een backpack en ik stapte in Tilburg op de trein voor een Europees treinreis-avontuur. Ik kom natuurlijk zelf uit Europa en wat reizen betreft ben ik best verwend. Mijn vriendinnen vroegen waarom ik door Europa ging reizen, terwijl er in de rest van de wereld zoveel moois te zien is. Niets is echter minder waar.. Europa is prachtig en de moeite waard! Hierbij de zes highlights van mijn treintrip door Europa!

1. Ga naar Ljubljana en doe de gratis stadstour

Ljubljana staat hoog op mijn lijstje van leukste steden in Europa. Ljubljana is anders dan andere Europese steden: het is klein, knus, kneuterig en heel gezellig! Het fijne aan Ljubljana is dat er eigenlijk geen DAT-MOET-JE-GEZIEN-HEBBEN attracties zijn. Je kunt er gewoon lekker rondslenteren, tussen de locals op het terras neerstrijken of genieten van de bandjes die de straten van vrolijke muziek voorzien.

Must do: Sluit je aan bij de gratis stadstour. De gidsen zijn geweldig en hebben boeiende verhalen over de stad!

Must know: Probeer voor je aankomst in Ljubljana een hostel te boeken. Ljubljana is een kleine stad en het was een redelijke uitdaging om een hostel te vinden..

2. Breng ook een bezoekje aan het meer van Bled

Neem een duik in het helderblauwe water van het meer van Bled! Het is heerlijk om op je rug te drijven en te kijken naar de bergtoppen rondom het meer. Na al het slenteren door de bloedhete steden was dit een verademing voor mij! Voor een mooi uitzicht moet je de enigszins vervallen hotels en toeristische hotspots (het heeft iets weg van Scheveningen) even de rug toekeren.

Must know: Ik was maar een dagje bij het meer van Bled, maar achteraf ontdekte ik dat je daar dus ook geweldige hikes kunt doen. Ik balen… toch nog maar een keertje terug! 

3. Ruin bars in Boedapest

Chillen in een badkuip of op de achterbank van een trabant? Alles kan in de Ruin Bars van Boedapest! Ik bracht een bezoekje aan de bekendste bar van Boedapest, namelijk Szimpla. De bar is grotendeels buiten en de inrichting is geweldig. Go see for yourself!

Must do: Als je toch in Szimpla bent, bestel dan een Palinka. Niet te zuipen, maar je proeft wel even van de wereld van de locals

4. Alternatief Berlijn

Wanneer je in Berlijn de toeristische hotspots hebt gehad kun je je eindelijk richten op het échte karakter van de stad. Berlijn heeft veel onontdekte alternatieve plekjes. Juist die plekjes maken Berlijn tot mijn absolute lievelingsstad. Wijk eens af van de toeristische route en ontdek wijken als Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg.

Must do: Bezoek op 1 mei (Dag van de Arbeid) de Kulturbrauerei. De locals komen daar in de nacht van 30 april / 1 mei bijeen om de ‘Walpurgisnacht’ te vieren. Er is muziek en er zijn enorme kampvuren, zeker de moeite waard. Ik hoop trouwens niet dat je vies bent van een beetje consternatie, want in de buurt worden rond deze tijd demonstraties gehouden (inclusief stenen-regen). 

5. Lekker eten in Krakau

Gewoon doen! Lekker toeristisch aan het centrale plein in Krakau. Ik wil je een plateau met allerlei gerechten aanraden. En daarbij dan een flinke pul bier. Heerlijk! En bovendien ook super goedkoop. Krakau is klein maar fijn, maar heeft alles wat een grote stad ook heeft. Neem ook eens een duikje in het uitgaansleven van Krakau. In je hostel weten ze wel waar je moet zijn!

Must do: verblijf in het Good Bye Lenin Hostel. Het is niet chique, het is niet comfortabel, maar wat is dit een super hostel! Op deze plek barst het van de creativiteit en daar houd ik van. De grote en gezellige tuin van het hostel is de ideale plek om leuke mensen te leren kennen. Bovendien is het de perfecte uitvalsbasis voor een goed avondje stappen! 

6. Ga naar de opera in Wenen

Voordat ik ging stond dit absoluut niet op het programma, maar toen ik eenmaal in Wenen was dacht ik: ach, waarom niet! Het kost je wel wat, maar met een bezoekje aan de opera heb je gegarandeerd een leuke avond. Ik koos voor een uitvoering van het beste werk van Mozart. Goedkope plaatsen betekenen trouwens niet altijd plaatsen helemaal achteraan in de zaal. Tot mijn grote verbazing zat ik op (!) het podium. Beetje ongemakkelijk als er ongeveer 1000 chinezen in pak in de zaal zitten en ik in mijn backpackers-kloffie nogal afstak tegen de rest van het gezelschap. Nette kleren zijn dus geen overbodige luxe..

Must know: Persoonlijk vond ik Wenen voor de rest niet spectaculair. Het is een mooie stad, maar aan een dag of twee heb je toch wel genoeg. Wat je er wel kunt doen: super goedkoop sushi eten, dat dan weer wel. 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s