Alleen reizen? Je komt jezelf tegen!

on

In je eentje reizen is geweldig (!), maar bedenk van tevoren wel dat niet alles tijdens jouw reis op rolletjes zal lopen. Het dagelijks leven gaat op reis natuurlijk ook gewoon door en jouw dagelijkse gevoelens (positief én negatief) neem je gewoon mee in je backpack. Tijdens je eerste trip alleen is alles nieuw en kunnen allerlei gevoelens de kop opsteken. Ik heb de dingen waar ik tegenaan liep voor je op een rijtje gezet..

  1. Het gevoel dat je alles kwijt bent. En dat dan heel de dag door. Je kent dat wel: Nog één keer checken of je paspoort echt wel op de juiste plek zit of een kleine hartverzakking krijgen als je je telefoon even niet meer voelt. Vooral in het begin zal dit voor de meeste mensen heel herkenbaar zijn. Het ís ook belangrijk om al je spullen goed bij je te houden, maar overdrijf niet. Laat het gevoel dat je iets bent vergeten op een gegeven moment een beetje los. Relax!
  2. Een gevoel van onveiligheid. Wat moet die man daar van me?! Wat kijkt die vrouw me raar aan!? Goed op blijven letten kan goed van pas komen, maar te goed opletten kan je reiservaring aardig verpesten. Laat het een béétje los! De meeste mensen hebben niets kwaads in de zin. Het is wel heel belangrijk om altijd je intuïtie te volgen. Voelt iets niet goed? Doe het niet! Vind je de situatie niet veilig? Ga dan zo snel mogelijk weg! Je onderbuik gevoel is op reis je beste raadgever. Luister er altijd naar!
  3. Eenzaamheid. Dit is een gevoel waar je absoluut niet omheen kunt. Iedere solo reiziger weet dat je op een gegeven moment een gevoel van eenzaamheid zult ervaren, je kunt er niet aan ontkomen. Sommigen ervaren dit gevoel al zodra ze de douane op het vliegveld voorbij zijn en anderen missen iemand om de prachtige ervaringen op reis mee te kunnen delen. Probeer eenzaamheid niet te bevechten, maar beleef het bewust. Neem de tijd om na te denken over hoe je je voelt en waarom je je zo voelt. En ook al heb je weleens een eenzaam momentje, bedenk je dat er morgen weer een nieuwe dag is. Rust eens goed uit en sta de dag erna vol goede moed weer op!
  4. Irritatie. Tsja, op reis ontmoet je nou eenmaal heel veel verschillende mensen en niet iedereen op deze wereld zal jouw potentiële best friend zijn. Soms is het moeilijk om dat van tevoren in te schatten en voor je het weet zit je vast aan een reisgenoot die aan de lopende band loopt te klagen over allerlei pijntjes of die nog minder heeft te vertellen dan de lege stoel naast je. Een groot voordeel aan alleen reizen: je kunt zelf bepalen wat je doet en welke kant je op gaat. Irritante reisgenoot? Zeg gewoon dat je graag weer je eigen weg zou gaan! Het is belangrijk dat je daarbij direct en eerlijk bent. Natuurlijk is het super eng om dit tegen iemand te zeggen, maar het voorkomt een hoop irritaties.
  5. Benauwdheid. Als je naar een land met een vreemde cultuur reist kun je met dit fenomeen te maken krijgen. In een ander land ben jij als reiziger degene die ‘anders’ is. En dat kan nogal wat nieuwsgierigheid, starende blikken en fotomomentjes tot gevolg hebben. In het begin is dat misschien nog wel leuk, maar honderd man verder ben je er toch écht wel klaar mee. Helaas ligt de oorzaak van deze situatie niet bij jou en kun je er dus ook weinig aan doen. Het enige wat je kunt doen is respect tonen. Dan kun je dat vast en zeker ook terug verwachten.
  6. Ongemakkelijkheid. En dan vooral als je alleen moet gaan eten in een restaurant. Ik denk dat veel mensen niet alleen op reis willen omdat ze op zien tegen dat moment. Het is gewoon niet fijn om de enige te zijn die alleen in een restaurant zit. Ik kan je vertellen: het is alleen je eigen gevoel dat je in de weg zit. Niemand kijkt op of om als er iemand alleen zit te eten! Je kunt dit moment natuurlijk vermijden door lekker op straat te eten, ook heel leuk. Je kunt het ook zien als een kans om andere reizigers te ontmoeten. Kijk eens om je heen! Zitten er nog andere mensen alleen? Kijkt er iemand terug? Dan is hij of zij vast en zeker ook een solo reiziger!
  7. Verlorenheid. In je eentje kun je je in een grote stad behóórlijk verloren voelen. En ook behoorlijk verdwaald trouwens. Het ene moment doen mensenmassa’s je niets en het andere moment komt iedereen voor je gevoel op je af. Voor mij werkt het om in deze situatie een rustig plekje op te zoeken (in een park of zo) en daar dan een paar uur in de zon te gaan liggen.
  8. Boos op jezelf. Is er een probleem? Dan ben jij degene die het moet oplossen! Je bent volledig op jezelf aangewezen en als er iets mis gaat is er maar één die je de schuld kan geven. Soms laat je jezelf behoorlijk in de steek en dan baal je zo ontzettend van jezelf. Kan gebeuren, het beste is om je er overheen te zetten en op zoek te gaan naar een nieuwe oplossing.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s