Bucketlist: tweedaagse hike tussen rijstvelden en waterbuffels in Sapa

Ja, dit is er eentje voor op de bucketlist hoor! Een trekking door Sapa mag je tijdens een bezoek aan Vietnam zeker niet overslaan. Sapa ligt in het noordelijkste puntje van Vietnam, vlakbij de grens met China. Het gebied is compleet anders dan de rest van Vietnam. Je baant je een weg door de rijstvelden en wordt (soms letterlijk) aan de hand genomen door de kleurrijke lokale bevolking die hun oude tradities en gebruiken in leven houden. 

Hoe kun je in Sapa komen? 

Een bezoek aan Sapa betekent afwijken van de route die de meeste reizigers kiezen, van Hanoi naar Ho Chi Minh City. Het heuvelachtige gebied ligt namelijk nog een stukje noordelijker dan Hanoi, vlakbij de grens met China. Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit Hanoi naar Sapa te reizen.

Met de sleeperbus naar Sapa

Een reis met de sleeperbus is al een ervaring op zich. De sleeperbus heeft stapelbedjes van drie hoog waar de lokale bevolking prima in kan liggen, maar als reusachtige Hollander moet je rekenen op een ernstig beenruimte tekort. De sleeperbus is verder een prima manier om snel én goedkoop te reizen. De bus brengt je in ongeveer zes uur van Hanoi naar Sapa Town. Tickets voor de bus zijn in talloze kantoortjes in Hanoi te krijgen. De tickets kunnen tot kort voor de reis worden gekocht, maar het is altijd slim om de reis naar Sapa een dag of een paar dagen van tevoren vast te leggen. De prijs voor een busticket zal ongeveer rond de 10 euro liggen.

Met de trein naar Sapa 

Ik ben zelf met de sleeperbus naar Sapa gereisd, maar ik heb van anderen gehoord dat het met de trein ook prima te doen is. Een reis met de trein duurt iets langer dan met de sleeper bus, namelijk acht uur. De trein brengt je naar Lao Cai en van daaruit kun je met een busje verder reizen. Je kunt in de trein kiezen tussen een soft sleeper en een hard sleeper ticket. De naam zegt het al, een soft sleeper plekje is comfortabeler en luxer dan een hard sleeper plekje. De prijzen voor de trein beginnen bij 20 euro voor een hard sleeper ticket.

Een tour boeken naar Sapa

Ik was alleen in Vietnam, dus vond ik het wel gezellig om met een tour mee te gaan. Ik boekte de ‘2 days, 1 night Sapa Tour’ bij Friends Travel Vietnam. Je kunt de tour van tevoren online boeken, maar ik ben gewoon naar het kantoor in Hanoi toe gegaan en boekte de tour ter plekke. Ik sloot aan bij een groep van tien, de leeftijd lag tussen de 20 en 30 jaar. Ik vond het erg leuk om de ervaring met anderen te beleven, dus zou een tour zeker aanraden!

Mijn hike-avontuur in Sapa

Een paar dagen later was het zover! We vertrokken met de sleeperbus naar Sapa. In de ochtend kwamen we aan en kon ons hike-avontuur beginnen. We werden ontvangen door een lokale gids. Een groepje lokale Hmong of Dzao vrouwen heeft ons tijdens de wandeling begeleid. En dat was wel nodig ook! De vrouwtjes klauteren behendig met hun kaplaarzen door de modder, terwijl wij stuntelen op onze sneakers. Dat is dan ook de eerste tip die ik je mee wil geven (leer van mijn fouten): neem (!) wandelschoenen (!) mee (!). Het is geen overbodige luxe om de modderige heuvels met een stevig profiel te trotseren. Gelukkig waren de lokale dames niet te beroerd om onze hand vast te houden tijdens het afdalen 😉

DSC01586

Klimmen en klauteren door de jungle van Sapa

Onze eerste kennismaking met deze mooie omgeving was magisch. De rijstvelden strekken verder dan je kijken kunt en onderweg kom je af en toe een lokale boer met een waterbuffel tegen. Tijdens mijn bezoek aan Sapa hing er een mist die het landschap een mysterieus tintje gaf. De eerste dag liepen we een paar uur. Soms door kleine dorpjes waar je allerlei lokale spullen kunt kopen. Soms door dicht begroeide jungle.

DSC01581

De mist en wolken geven het landschap een mysterieuze sfeer

Aan het eind van de dag kwamen we aan bij onze homestay. Het is onderdeel van de tour om bij een lokaal gastgezin te overnachten. We kwamen aan bij een simpel huis van gevlochten takken waarin ouders, kinderen én opa én wij onze intrek namen. Daarmee ben ik aangekomen bij mijn tweede tip (en mijn tweede fout): neem een lekkere warme trui of jas voor ’s avonds mee. De kou in Sapa heeft mij verrast. Ik had alleen een trui mee die ik overdag ook had gedragen en die was helemaal klam geworden. Je kunt ’s avonds lekker bij het vuur zitten, maar het is fijn om iets droogs en warms bij je te hebben. Die avond kletsten we gezellig met elkaar en met het gastgezin en genoten we van een biertje. Tot mijn verbazing stonden er in het kleine huis héérlijke bedden voor ons klaar. Na vier maanden op een slaapzaal in een stapelbed heb ik nog nooit zo goed geslapen!

DSC01564DSC01566

Aangekomen bij de homestay 

De volgende dag vervolgen we onze tocht. Aan het einde van de dag gaan we met de sleeperbus terug naar Hanoi. Ik kijk terug op een prachtige trip die ik iedereen zou aanraden.

DSC01584

(Op afstand) kennismaken met de waterbuffels

IMG_0489

Een heerlijk diner na een volle dag hiken

IMG_0521

Kennismaken met de locals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s